Aquest llibre vol fer justícia a l’obra i a la trajectòria de Víctor Alba (Pere Pagès), un dels grans oblidats del nostre país. Explica Francesc-Marc Álvaro, coeditor d’aquesta obra, que sempre que es trobava amb Víctor Alba i s’acomiadaven, l’escriptor, polític i activista li deia adeu i afegia: «diverteix-te».
Aquesta és una bona descripció de com vivia la vida Pere Pagès: des del plaer i el combat, vivint la vida a fons i sense por. Alba és el cronista revoltat del segle XX, un home que va lluitar per la llibertat i els drets humans, amb un esperit llibertari, antidogmàtic, escèptic i sempre crític. Un home versàtil, revolucionari, compromès, lliure, polifacètic, amb gran capacitat d’anàlisi, implicat, coherent i ferm davant de les ombres de l’opressió i la tirania.
El 27 d’octubre de 2016 vàrem organitzar unes jornades commemoratives del centenari del naixement de Víctor Alba. Ho vàrem fer conjuntament entre la Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats de la Universitat de Barcelona i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Fruit d’aquelles jornades neix aquest llibre, que és un recull de les intervencions de diferents experts i amics d’Alba que van ser presents a les diferents taules rodones. Ells es varen endinsar en les diferents facetes: com a militant polític a través de les paraules d’Antonio Baños (periodista) i de Lluís Juste de Nin (dissenyador i autor de novel•la gràfica) i el text de Pelai Pagès; com a periodista i escriptor amb les paraules d’Agustí Pons (periodista i escriptor) i Josep M. Casasús (periodista i professor de la UPF). Finalment vàrem abordar el seu aspecte més humà amb un diàleg entre Joan de Sagarra i Francesc Canosa. Víctor Alba és una figura rellevant de la política i del periodisme del nostre país. Així mateix, es va remarcar la necessitat d’incorporar la seva trajectòria a la nostra memòria col•lectiva, juntament amb altres figures que van lluitar per la democràcia i les llibertats.